Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

Сарадња у локалној средини

osmbanner1

Еколошко естетски програм за децу

Еколошко-естетски програм за децу "Остави небо за птицу"

Дечија недеља 05. – 09. 10. 2015.

"Подршка породици најбоља подршка деци"

Еколошко- естетски програм за децу   „Остави небо за птицу“

сарадња:

Покрајински завод за заштиту природе,

Ликовна радионица и вртићи ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад

       У оквиру Дечије недеље 2015 . год. под слоганом Подршка породици, најбоља подршка деци реализован је еколошко-естетски програм за децу, „Остави небо за птицу “ у сарадњи Покрајинског завода за заштиту природе, вртића и Ликовне радионице ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад, са циљем да свој деци и нјиховим породицама дамо подршку и прилику да искуствено упознају значајна места у свом окружењу, активно учествујући и креирајући културне догађаје и манифестације у граду. На тај начин желимо да деца уз родитеље, васпитаче и кустосе, сигурнија у себе, развијају своје способности , проналезећи место и улогу у средини у којој живе.

         Повод еколошко-естетског програма за децу „Остави небо за птицу “ је веома запажен и награђиван филм „Мој пријатељ Штиглић“ Оливера Фојкара и Душана Чекића. Ауторе филма инспирисао је истинити догађај познат као афера „ Смрт птица Балкана“. Крајем 2001 године у Италији је пресечен шверц убијених заштичених птица са Балканског полострва и делова Панонске низије. Само у једном товару, заплењено је 120 702 замрзнуте птице а мећу њима су доминирале ситне птице певачице и ретке законом заштићене птице. Све те птице биле су намењене гостима луксузних ресторана у Италији, где се илегално нуде по веома високим ценама.

Филм Оливера Фојкара прича је о дечаку и птици, предивној природи, осећањима среће и туге који се наизменично преплићу и вечној и епској борби доброг и лошег. У хармоничном суживоту са природом, као у бајци, на дедином салашу идилично живи дечак који заједно са нама-гледаоцима дели исконску љубав према птицама, природи и животу. Укључујући и могућност трагичног као последица недопустивог и неодговорног односа појединаца према животињама и природи аутор нас не оставља равнодушне. Свака слика и кадар праћен предивном музиком и причом аутора подстиче и гради наша осеђања, буди нашу свест и савест о лепом и добром, усмеравајући нас на праву страну. Показало се да су деца најбоља публика овог филма јер су реаговала на прави начин препознавши суптилна осећања човека према природи, птицама и слободи стављајучи у приви план добра човекова дела. Своје утиске из музеја и пројекционе сале као и разговара са аутором филма Оливером Фојкаром деца су пренела на ликовне радове у техникама Монотипије, гратажа, отрискивања и кобинованим сликарским техникама

Са разлогом филм „Мој пријатењ Штиглић“ је добио бројна признања код нас и у свету, видело га је преко 10.000 деце само у Грчкој, а у Јапану добио је награду за Најбољи филм о природи за едукацију деце. У нашој установи филм је од 2007 год. едукативан подстицај за еколоке активности и дечије ликовне радове а видело га је неколико хиљада деце.

       Од понедељка 05.10. до петка 09.10. реализоване су активности за децу из 10 вртића и њихове родитеље у Покрајинском заводу за заштиту природе и у атељеу Ликовне радионице. Са Бојаном Мајкић кустосом музеја деца су обишла сталну поставку и изложбу фотографија Птице Сејшала упознавши се са музејском терминологијом, значају и улози Музеја природе у очувању и бризи за животиње, околину, природу и човека. У пројекционој сали деца су погледала еколошки филм „Мој пријатељ Штиглић“ а потом разговорала са аутором Оливером Фојкаром. Испред експоната и у атељеу Ликовне радионице деца су ликовним језиком изказала своје утиске и пренела поруке о лепоти природе, птицама, и добрим људима. У петак 05. 10. у 11.30 час. свечано је отворена изложба предивних и увек свежих, пуних радости и живота, дечијих ликовних радова која ће трајати до 20. 10. 2015. год.

       Програм „Остави небо за птицу“ пружио је могућност да деца упознају културно наслеђе и природна добра своје околине али и различитости међу људима, развијајући вештину социјалних односа, уважавања и подстицања позитивних особина сваке личности.

Стручни сарадник за ликовно васпитање

Драган Јајић

Учесници програма су деца припремних група и њихови васпитачи из вртића: "Колибри", "Веверица", "Златна рибица", "Гуливер", "Радосница", "Различак", "Пчелица", "Змај", "Лептирић", "Весели патуљци" и стручни сарадници за ликовно: Бојан Станков, Душан Басара, Викторија Чикош, Јелена Тишма и Драган Јајић.

 

aktivnosti u Likovnoj radionicilikovne aktivnosti u muzejumonotipija likovna radionica vrtić Kolibriotvaranje izložbeprojekcija filma Moj prijatelj Štiglić

Овде можете преузети документацију за упис.

Упис - документација

Ја бих волео и желео да престане рат, да нема сирене, да могу да идем у школу,

Велико срце

Јавне набавке

Преузмите документацију за јавне набавке. Конкурсна документација...

Јавне набавке

Ликовна радионица

Инструктивни рад са васпитачима у Радионици на неговању визуелног мишљења реализује се и кроз личну праксу самих васпитача

Ликовна радионица

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...
savetovaliste

Саветовалиште за породицу

Жеља нам је да Вам пружимо могућност да са нама поделите бриге родитељства

Опширније...
kalimero saobracaj

Саобраћај

Учешће деце у активности

Албум...

Пријава

Палчица - Сликовница Предшколске установе Радосно детињство на београдском сајму књига.

Сликовница Палчица