Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

Сарадња у локалној средини

osmbanner1

Отворена изложба Како знам и умем-Сава Шумановић

Отворена изложба
КАКО ЗНАМ И УМЕМ – САВА ШУМАНОВИЋ (1896–1942)
Едукативни програм за децу


У Спомен-збирци Павла Бељанског у суботу, 18. фебруара у 11 часова отворена је завршна изложба дечјих радова под називом Како знам и умем – Сава Шумановић (1896–1942). Радови су настали као резултат истоименог програма организованог поводом обележавања 120 година од рођења познатог уметника Саве Шумановића. Овим пројектом настављена је и дугогодишња сарадња музеја и Предшколске установе Радосно детињство Нови Сад.
    Специфичан стил који је сам уметник назвао – како знам и умем – био је мотив овогодишњег циклуса креативних радионица. На примеру девет Шумановићевих уметничких дела из колекције Павла Бељанског учесницима је захваљујући интерактивном приступу теми на занимљив начин указано на различите фазе у уметниковом опусу.
    Циклус је почео  ванмузејском радионицом Кустос у вртићу, покренутом још 2010. године и прилагођеном потребама старосних група од 4 до 7 година. Након дружења са кустосом и упознавања са темом уз помоћ слагалица и видео презентације, припремљена и заинтересована деца долазила су у музеј, обилазила сталну поставку и уз помоћ мапе сусретала се са делима о којима су претходно разговарала у вртићу. Кључни моменат био је опробати се у пракси – на лицу места забележити утиске и осећања  а, у потрази за сопственим стилом попут Саве Шумановића, наставити рад у вртићима и изразити се  сликарском техником на различитим подлогама и форматима. Као и претходних година завршна изложба приказује резултате ових истаживања, а публика може да погледа радове свих учесника, из 10 вртића:  Звончица:  Дејана Лучић,Ивана Даневић , Палчица: Невенка Чобановић,Олгица Брадаш ,  Гуливер: Вера Милетић,Бранислава Шторк , Дунавски цвет:  Терезија Лелик, Естер Ваштаг  , Различак Радмила Пекић, Јелена Милованов  , Пчелица:  Биљана Војновић,Олга Бојић  , Калимеро:  Сања Миљевић, Александра Бацковић  , Чуперак:  Невенка Танасић, Славица Зувић  , Детелина са 4 листа:  Славица Грегорин Нинков, Светлана Брзак, Весели патуљци : Кристина Милорадов, Нада Ступар, Бригита Фаин, Илонка Ребачек.
    Програм је реализован не само захваљујући сарадњи вишег кустоса Милице Орловић Чобанов из Спомен-збирке и ликовних педагога Предшколске установе Радосно детињство Нови Сад – Јелене Тишма, Драгана Јајића, Душана Басаре, Викторие Чикош и Бојана Станкова – него и захваљујући њиховој доброј комуникацији са васпитачима и децом.
    Током трајања изложбе (18. фебруар – 2. април 2017), поред едукације за васпитаче Предшколске установе, биће одржан и осмомартовски програм Мами на дар, у оквиру обележавања Међународног дана жена. Посете деце са мамама музеју, при чему деца преузимају улогу кустоса и водича кроз сталну поставку Спомен-збирке и поставку изложбе њихових радова, увек изазивају посебно интересовање код најмлађих.
Радно време Галерије: Среда-недеља 10:00-18:00
Четвртак 13:00-21:00
Понедељком и уторком затворено
Јелена Тишма
Стручни сарадник за ликовно

1 Medium2 Medium3 Medium4 Medium5 Medium6 Medium7 Medium8. Medium9 Medium10 Medium11 Medium12 Medium14 Medium15 Medium

 

Овде можете преузети документацију за упис.

Упис - документација

Ја бих волео и желео да престане рат, да нема сирене, да могу да идем у школу,

Велико срце

Јавне набавке

Преузмите документацију за јавне набавке. Конкурсна документација...

Јавне набавке

Ликовна радионица

Инструктивни рад са васпитачима у Радионици на неговању визуелног мишљења реализује се и кроз личну праксу самих васпитача

Ликовна радионица

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...
savetovaliste

Саветовалиште за породицу

Жеља нам је да Вам пружимо могућност да са нама поделите бриге родитељства

Опширније...
kalimero saobracaj

Саобраћај

Учешће деце у активности

Албум...

Пријава

Палчица - Сликовница Предшколске установе Радосно детињство на београдском сајму књига.

Сликовница Палчица