Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Стручна јединица

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 438, Факс: +381 21 527 547

 

 

×

Упозорење

JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: /home/predsko/public_html/images/images/prezentacija_galerija
×

Обавештење

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images/prezentacija_galerija

Стручна посета ПУ "Моје детињство" у Чачку

У оквиру реализације акције: „Зашто свако дете жели у вртић Биберче“ реализована је стручна посета ПУ „Моје детињство“ у Чачку.

Стручна посета је реализована 28.03.2016.г. У стручној посети је учествовало 8 васпитача ( С.Бошњак, З.Трнинић, Г.Секулић, А.Срдановић, С.Јовић Јовановић, Н.Комарчевић, М.Марић, М.Вигњевић), стручни сарадник педагог Љ.Поповић, руководилац педагошке јединице - педагог С.Ђумић и директор ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад М.Ђурђев.  Организатор и вођа ове стручне посете је била стручни сарадник педагог Љубица Поповић.
        Циљ стручне посете је био упознавање са примером добре праксе организовања и реализовања посебних и специјализованих програма.
    Стручна посета је започета у вртићу „Мали капетан“ ПУ „Моје детињство“ у Чачку. Дочекали су нас директорка установе С.С., психолог Т.Р. и логопед Ј. П. Презентована нам је лична карта установе и њене специфичности и кратко смо разменили искуства у организацији рада наше две установе. Посета је планирана у два дела: I део - Посета васпитним групама у Заблаћу, и II део – Презентација искустава из рада на развијању посебних и специјализованих програма.
I део: Након добродошлице уследила је посета васпитним групама у селу Заблаће, које реализују посебне програме, и које су у пројекту „Вртићи без граница 2“. Приликом посете стекли смо увид у организацију средине за учење, документовање у посебним програмима, испратили смо активности у којима учествују деца и упознали се са радом група на терену. Били смо веома изненађени животношћу простора у којем деца бораве, активним учешћем деце у креирању и опремању средине за учење,  средствима и материјалима које деца користе ( чекић, ексер, виљушка, нож...), али смо убрзо схватили да је то деци познато, свакодневно и сасвим безбедно за коришћење. Допало нам се заједничко учешће васпитача и деце у истраживању и решавању проблема, и начин коришћења ресурса ( библиотека, интернет...). Деца су била домаћински расположена и сама су нам приказала чиме се баве, и која су актуелна дешавања у групи ( нпр. израда позоришта сенки, инкубатора). Били смо у прилици да разговарамо са васпитачима који реализују посебне програме и који су нас свесрдно упутили у начин рада, организацију простора, временски распоред, структуру групе ( 3-5,5 г.), начин уписа деце и норматив групе (15). Упутили су нас у начин сарадње са родитељима (свакодневно и активно укључивање родитеља), сарадњу са локалном самоуправом, као и са ресурсима које користе. Добили смо на увид комплетну документацију коју воде васпитачи: портфолио групе, дечји портфолио и документацију о сарадњи са родитељима. Били смо изненађени информацијом да не воде Књигу рада, али су нам образложили да је то посебан програм који се реализује уз менторску подршку и уз одобрење просветних саветника и просветних инспектора. Кратко су нас упознали са пројектним планирањем и пројектним учењем, које реализују по програму Калеидоскоп, за чију су примену посебно обучени. Свима нам се много допао овакав начин рада.
II део: У другом делу посете учествовали смо у стручним разменама на тему: Развијање посебних и специјализованих програма, између три предшколске установе: Нови Сад – Чачак – Владичин Хан, које су различите и по величини и броју васпитних група ( 663 - 65 -25),  као и срединама из којих долазе (северни, централни и јужни део Србије; велики град, средњи и општина), и свим њиховим специфичностима. Након међусобног упознавања и представљања учесника, уследила је презентација представника ПУ „Моје детињство“ из Чачка, директорке С.Симеуновић, која нам је представила своју установу, посебне и специјализоване програме који се у њој реализују, као и пројекат „Вртићи без граница 2“ у којем њихова установа учествује. Након тога нам је васпитачица С.Б. презентовала посебне програме и пројектно планирање који се реализују у вртићу у Заблаћу. Након тога је педагог Љ.Поповић из ПУ“Радосно детињство“ из Новог Сада представила акцију „Зашто свако дете жели у вртић Биберче“ и приказала промотивни филм. Последња презентација је била из ПУ из Владичиног Хана у којој су колегинице приказале активности из пројекта „Школица живота“ у којем њихова установа учествује.
    Након презентација уследила је дискусија, позитивни коментари, разгледање документације, позиви на проширење сарадње између установа и истицање значаја хоризонталног учења. Учесници стручне посете су попунили евалуационе листе које су припремиле колегинице из Чачка. Вратили смо се за Нови Сад богатији за једно лепо искуство и мноштво нових идеја и информација.
    Након повратка у Нови Сад учесници из ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад су попунили и евалуационе листе које је припремио пројектни тим. У евалуационим листама су излистане теме и предлози за организацију посебних и специјализованих програма, о чијем планирању и могућностима реализације смо започели договоре са просветном саветницом В.Р. У наредном периоду ћемо приступити креирању и осмишљавању предлога посебних и специјализованих програма ( музичке радионице, техничке радионице, спортић...) које ћемо припремити за септембар, тј. нову Радну годину. За креирање програма ћемо искористити и резултате анкете коју су нам попунили родитељи, учесници у акцији. Са просветном саветницом, директорком установе и представницима локалне самоуправе ћемо осмислити начине финансирања ових програма.
    Након повратка у ПУ „Радосно детињство“ у Новом Саду, педагог Љ.П. је израдила power point презентацију о стручној посети ПУ „Моје детињство“ у Чачку која је презентована на колегијуму установе, на тиму вртића Маслачак и на састанцима главних васпитача у неколико педагошких јединица. Договорено је и презентовање на Васпитно-образовном већу установе (заједно са приказом промотивног филма), као и на Васпитно-образовним већима педагошких јединица. Презентација је прихваћена са великим одушевљењем и интересовањем за детаљнијим упознавањем са оваквим начином рада.
     Одлазак у стручну посету је омогућен средствима добијеним за реализацију акције “Зашто свако дете жели у вртић Биберче“, коју је подржао ЦИП- Центар за интерактивну педагогију из Београда, а директор ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад М.Ђурђев је својим одласком подржала ову акцију и допринела развоју сарадње између ове две предшколске установе. Као поклон ПУ „Моје детињство“ у Чачку предали смо књигу „ПУ Радосно детињство-јуче, данас, сутра“, Р.Прентовића, ликовни рад деце на тему „Моје место Футог“, и најпознатији производ из Футога – футошки купус, донацију породице Ћулум из Футога.   
Стручни сарадник педагог, Љубица Поповић

Cacak 1 strucna poseta SmallCacak 2 strucna poseta SmallCacak 3 strucna poseta SmallCacak 4 strucna poseta Small

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава

Палчица - Сликовница Предшколске установе Радосно детињство на београдском сајму књига.

Сликовница Палчица