Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Стручна јединица

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 438, Факс: +381 21 527 547

 

 

Адаптација деце у вртићу

НЕКОЛИКО РЕЧИ О АДАПТАЦИЈИ


Деца се најквалитетније, најбоље и најбрже  развијају у систему добро формираних  односа око њега, који му омогућавају стимулативно окружење и добру подршку за његов развој.

Кључни темељи развоја  проистичу из   директног односа детета и особе која брине о њему ( старатељ, родитељ). Зато нам је важно да заједно са породицом наставимо да бринемо о деци , како бисмо заједно градили систем квалитетних односа са дететом и око њега.  

Вртић, као систем који се надовезује на родитељску бригу о детету , треба да настави да гради здраве и квалитетне релације и односе. Односе које дете формира у најранијем периоду живота, пренеће у односе током живота. Зато Вас позивамо да прве дане у колективу проведемо заједно.

Поласком у вртић, васпитачи, простор, друга деца не представљају у првом контакту сигурну базу детету. Они су за њега непознати. Зато у вртић идемо заједно , са оним одраслим особама са којима дете има јаку афективну повезаност, у које верује и са којима се осећа сигурно.

Процес прилагођавања деце на јаслице не одвија се подједнако код све деце. Један од задатака породице и вртића јесте да помогне деци, која први пут долазе у вртић, да се што лакше навикну на нову ситуацију. Прилагођавање детета на вртић зависиће од карактеристика детета (темперамент, индивидуалне особине, породична атмосфера...); од вртића (програм адаптације, број деце, опремљеност итд.); од раног искуства детета у односу са примарним старатељем, најчешће мајком, тј. на који начин мајка препознаје, разуме дететове потребе и на који начин пружа бригу и задовољава потребе детета за развијањем односа мећу њима и од васпитача .

Задатак одраслих је да подрже дете у том периоду. Уз присуство родитеља са децом првих дана њиховог боравка у вртићу, деца лакше упознају нову ситуацију у којој су се нашла – упознају простор, истражују га, прихватају друге одрасле особе, истражују играчке... Родитељ својим присуством у јаслицама пружа детету сигурност да оно може да крене у истраживање. Родитељ током боравка у јаслицама помаже детету да прихвати медицинске сестре васпитаче , односно васпитаче, као некога ко ће о њима бринути док су у вртићу – родитељ је спона између детета и мед.сестара васпитача.

    Препоруке које Вашем детету и Вама могу помоћи у олакшавању периода прилагођавања на колектив (адаптација):

•    Прихватите предстојећи период адаптације као очекивану кризу у развоју Вашег детета
•    Будите му подршка за успешно превазилажење задатака који су пред њим Вашим активним учешћем у самом процесу адаптације током септембра месеца
•    Многи родитељи су уплашени, забринути или збуњени, али битно је да знате да се већина родитеља слично осећа у ситуацији првог дужег одвајања од детета
•    Будите стрпљиви, смирени, позитивно расположени када сте са са дететом у вртићу, од Вашег односа према целокупној ситуацији зависиће и расположење детета
•    Потребно је да имате поверење у вртић, да знате да о вашем детету брину професионалци.
•    Покушајте да ускладите ритам дневних активности детета (време оброка, дневног одмора...) код куће као што ће то бити у вртићу(оквирни ритам у вртићу: доручак око 8:00; дневни одмор око 11:00; ручак oko 13:00) како би дете имало што мање промена на које треба да се навикне.


ПРЕДЛОЖЕНИ МОДЕЛ АДАПТАЦИЈЕ

Процес прилагођавања је организован кроз неколико корака:

Први корак:деца су у вртићу заједно са родитељима подељени у две групе. Оквирно, прва група долази од 08.00 до 09.00 часова, друга група од 09.30 до 10.30 часова. Прва група добија доручак, а друга ужину.

Други корак:деца бораве по сат времена, у истим терминима без присуства родитеља.

Трећи корак: групе деце спајају и бораве кратак период (сат, два). Постепено се продужава њихов боравак а дужина боравка детета се прилагођава индивидуално, у складу са њиховим потребама и потребама породице.

Четврти корак:  деца остају дужи период у вртићу (и током дневног одмора,ручка) пратећи потребе детета и родитеља.  

Време корака у данима одређују стручни радници (медицинске сестре васпитачи , односно васпитачи и стручни сарадници)у договору са родитељима. Процес прилагођавања у јаслицама обично траје неколико недеља, док за старију децу траје неколико дана. Како бисте могли пружити подршку Вашем детету, потребно је да планирате слободне дане које ћете провести са нама када дете крене у вртић. Више информација ћете добити на родитељским састанцима  на које ће Вас позвати ваше медицинске сестре-васпитачи, односно васпитачи.

Уз Ваше медицинске сестре васпитаче, односно васпитаче, о Вашој деци брини читав тим стручних радника. Најчешће ћете имати прилику да комуницирате са медицинским сестрама за превентивно-здравствену заштиту и стручним сарадницима педагозима и психолозима. Више информација о томе ћете наћи на личним картама вртића које се налазе на самом улазу у вртић.


Стручни радници
ПУ''Радосно детињство'' Нови Сад

Више из ове категорије « Текстови за родитеље
manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава