Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Кутак логопеда

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 438, Факс: +381 21 527 547

 

 

ИГРЕ ЗА РАЗВОЈ СЛУШНЕ ПАЖЊЕ

Драги родитељи,
Пред нама су дуги  дани изолације.  Играјте се и забавите се са својим дететом, тако да то буде корисно за ваше дете.

Предлажемо вам ИГРЕ ЗА РАЗВОЈ СЛУШНЕ ПАЖЊЕ. Слушна пажња одн. способност концентрисања на звук врло је важна за уредан говорно-језички развој вашег детета. Основни циљ ових игара је поучити дете да слуша и чује и слушно разликује гласове  матерњег језика ( напр: цело/ чело, коса/ коза и сл.) али и да уочи разлику између правилног и неправилног изговора.


РЕЦИ ШТА ЧУЈЕШ
Затворите  очи, и ви и дете. Пажљиво слушајте и причајте о звуковима које  чујете. Причајте о извору звука и његовој удаљености ( близу/ далеко).
 ГДЕ ЈЕ ЗАЗВОНИЛО?
Дете седи у средини собе. Узмите звечку или звончић , предложите детету да затвори очи и да погоди где је зазвонило и покаже руком смер. Идите у неки од углова собе и произведите звук. Кад дете покаже исправно смер реците „Готово!“.  Замените улоге.
СЛУШНА ИГРА СКРИВАЧА
  Дете седи затворених очију, сакријте се и производите звук звечком. Дете отвара очи и према смеру из којег долази звук, тражи вас. Замените улоге.
НАЂИ ИГРАЧКУ
Сакријте играчку док дете није у соби. Кад уђе усмеравајте га пљескањем длановима. Када се приближава играчки , тапшите гласно а када се удаљава тапшите тихо. Када је нађе замените улоге.
СУНЦЕ ИЛИ КИША
Ударајте руком о сто или тапшите.  Детету дајте упутство да на лагани ритам – шета као кад је сунце, на брзи ритам – дете „трчи кући“  јер почиње да пада киша.
ВОДА, ВАЗДУХ.....
Договорите са дететом да се креће по соби и када зачује реч „земља“ чучне  ( или изговори неку реч у вези са земљом-трава), на реч „вода“ рукама опонаша пливање ( или изговори реч у вези са водом), на реч „ваздух“ опонаша лет птице ( или изговори реч), на реч „ ватра“ прави кругове рукама ( или изговори реч).
У ТРГОВИНИ
 Играјте се у кухињи. Дете  упознајте са садржајем кутија са различитом врстом хране и са звуком који производи, протресите их.  Дете улази у ``трговину`` као купац тражи нешто од понуђеног. Ви као продавац протресете кутију ( тако да је дете не види)  и питате да ли је то желео.
МАЧКА И МАЧЕ
Куцајте по столу као „мачка“, а  дете``маче``  слуша. Колико пута  мачка покуца по столу, толико пута  маче мјаукне.
ШТА ЈЕ  ЖИВО?
 Објасните детету да ћете му говорити речи које слично звуче, а оно треба пажљиво да слуша и да понови само реч која именује живо биће.                                                                                                            На пр: балон, вагон, слон;    змај,чај, гај;    чамац, ланац, јарац;       сврака,шака, длака;    брава, крава, лава;         коса, оса, роса;     птичица, бочица, вилица;     утакмица, кабаница, девојчица;     Мачка, играчка,копачка;       бројалица, ластавица, железница. Наставите сами......
ШТА ЈЕ ЈЕСТИВО?
Као и у претходној игри али дете треба да понови реч која значи нешто јестиво.                                   На пр: ковач, колач, певач;    папир, лептир, кромпир;    лед, мед, дед;     умак, дечак, облак;     медвед, сладолед, разред;     балон, вагон,бомбон;     утакмица, кобасица, кабаница;    ротквица, бројалица, ластавица. Наставите сами....
Останите код куће и забавите се!
        Ваши логопеди:  Марина Копривица и Хајналка Јакшић

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава