Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Ликовна радионица

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: uprava@predskolska.rs

Телефон: +381 21 420 438, Факс: +381 21 527 547

 

 

Изложба дечјих радова "Од овце до ћилима"

У четвртак, 18. јануара 2018. године у 18 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35, отвара се изложба дечјих радова насталих у оквиру пројекта "Од овце до ћилима", заједничког пројекта Музеја  Војводине и ПУ „Радосно детињство” Нови Сад.


Аутори  пројекта су Владимира Станисављевић, музејски саветник – педагог и Јелена Тишма, стручни сарадник за ликовнo  ПУ „Радосно детињство”.
На отварању ће говорити: мр Тијана Станковић-Пештерац, помоћник директора Музеја Војводине и Мирјана Ђурђев, директор ПУ „Радосно детињство” Нови Сад.
Изложбу отвара: Слађана Велендечић, руководилац Одељења за педагошки рад и односе с јавношћу.
Наступиће деца из вртића ’’Чаролија’’ интерпретцијом композиције ’’Позив на игру’’ уз васпитачице Тању Кузмановић и Катицу Настић.
Пројекат "Oд овце до ћилима" интерактивни је едукативни пројекат осмишљен и обликован примерено узрасној доби, интелектуалним способностима и мотивацији деце старијег и предшколског узраста.  Овај едукативни програм  путем игре и стваралаштва , обједињује сазнања из етнологије, музеологије, музичке  културе,  ликовне и примењене уметности.  
Програм у Музеју Војводине:
На етнолошком делу поставке открили смо како су некада  људи, најчешће жене, производиле текстил, како су припремале вуну и гајиле биљке од којих су правиле различите тканине и употребне предмете. Разгледали смо старинске алатке  и направе; гребена, трлице, преслице и вретена, мотовила, разбој за ткање. Открили смо  начине  бојења вуне и осмишљавања шара и мотива којима су  украшавале текстил. Потом смо гледали и замишљали како су некада баке с пуно љубави и посвећености преле и упредале текстилне нити и ткале разнобојне тканине и ћилиме.
Деца су имала прилику да опипају вуну тек ошишаних оваца, да преду на импровизваним преслицама и такју на  дечјим разбојима. На крају програма у Музеју, деца  су интерпретирала дечју песму ''Позив на игру''.
Програм у вртићима
Све своје искуство из Музеја преточили су у вртићу у чаробне ћилиме,  таписерије , традиционалне етно орнаменте, употребне предмете и накит од вуне. . У процес рада који је реализован у вртићима поред васпитача и ликовних педагога укључене су  и баке.  Оне су својим искуством и знањем допринеле да деца још боље савладају вештине ткања, шивења и креирања предмета који ову поставку чине посебно занимљивом.
У васпитно-образовном процесу у вртићима ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад важан сегмент представљају управо овакви програми који, с једне стране, обогаћују дечја животна сазнања, а с друге, музејски простор трансформишу у простор за игру, учење и живљење најмлађих, укључујући и ширу породицу.
У оквиру припреме реализације овог програма  26. Септембра 2017. у 13 сати, у Музеју Војводине уприличена  је едукација и презентација програма за васпитаче и сараднике.
Циљ пројекта је да најмлађи упознају делатност и значај музеја уопште, као и Музеја Војводине и основне музеолошке појмове, да усвоје  елементарна сазнања о културној баштини представљеној на етнолошком делу сталне поставке Музеја која прати начин производње текстила у сеоским домаћинствима 19 века, да развију интелектуалние способности, машту и креативност, да утиче на ширење музејске културе и буђење интересовања за посећивања институција културе, да васпитава  будућу музејску публику.

Учесници програма - вртићи и васпитачи:
•    „Бамби” – Снежана Веселиновић, Драгана Марић
•    „Видовдански звончић” – Душанка Арсенин, Вања Царић
•    „Видовдански звончић” – Љубица Мушицки
•    „Вилењак” – Милка Крејић, Марина Модић
•    „Вилењак” – Снежана Хетнер, Милана Миладинов
•    „Дуга” – Даница Миланковић, Светлана Глишић
•    „Палчица” – Славица Златић Ковачев, Маја Томић
•    „Палчица” – Снежана Ћућа, Наташа Пејин
•    „Гуливер” – Надежда Срећков, Софија Јаковљевић
•    „Полетарац” – Слађана Гроздановска, Аја Мандић, Биљана Бошњаковић
•    „Цврчак” – Бранка Цицвара, Лидија Савић
•    „Чаролија” – Александра Новаковић, Гордана Главић Годунц
•    „Чаролија” – Тања Кузмановић, Катица Настић
•    „Весели патуљци” – Маја Радујков, Ивана Мучаји

Стручни сарадници за ликовнo
Јелена Тишма
Викториа Чикош
Драган Јајић
Душан Басара
Бојан Станков

od ovce do cilima Medium

Овде можете преузети документацију за упис.

Упис - документација

Јавне набавке

Преузмите документацију за јавне набавке. Конкурсна документација...

Јавне набавке

Ликовна радионица

Инструктивни рад са васпитачима у Радионици на неговању визуелног мишљења реализује се и кроз личну праксу самих васпитача

Ликовна радионица

Од 01.09.2019. године Предшколска установа "Радосно детињство" Нови Сад примењује Основе програма предшколског васпитања и образовања у свим васпитним групама, а на основу Правилника о основама програма предшколског васпитања и образовања ("Сл.гласник РС" - Просветни гласник, бр. 16/2018 од 17.09.2018. године).

Године узлета

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава

Палчица - Сликовница Предшколске установе Радосно детињство на београдском сајму књига.

Сликовница Палчица