Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Ликовна радионица

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 438, Факс: +381 21 527 547

 

 

Отворена је изложба "Моја уметничка авантура"

ОТВОРЕНА ЈЕ ИЗЛОЖБА
ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ „РАДОСНО ДЕТИЊСТВО“ НОВИ САД

„МОЈА УМЕТНИЧКА АВАНТУРА“
ОТКРИВАМО ЕВРОПУ
КРОЗ УМЕТНИЧКА ДЕЛА ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

01. ЈУН 2019. год.  12:00 САТИ,
 ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ, ТРГ ГАЛЕРИЈА 1

У периоду октобра 2018. до маја 2019. године, у Галерији Матице српске реализован је едукативни програм Моја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела у којем је учествовало око 1000 деце из вртића Предшколске установе „Радосно детињство”. У простору Сталне поставке Галерије Матице српске и Дечје собе, деца су уз вођење кустоса истраживали приче о путовањима српских уметника и посматрајући одабрана уметничка дела, учили о државама Европе, њиховима главнима градовима и заставама, као и њиховом вредном културном наслеђу. Након обиласка Галерије, деца су у вртићима своја искуства и доживљаје изразили у ликовним радовима, који су 1. јуна представљена на изложби у Галерији Матице српске.

Изложбу су отворили:

Тијана Палковлјевић Бугарски, управница Галерије Матице српске
Сандра Кампел, педагог ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад
Дечји хор „Колибрићи“ из вртића „Колибри“. Диригент Милена Врховац, ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад


На изложби су изложени радови из вртића:

„Венди“ васпитачи:  Наташа Вулић, Драгана Медић
„Венди“ васпитачи:  Ана Кундачина, Наталија Баџа
„Венди“ васпитачи:  Радмила Илић, Антонија Глоговац
„Свитац“ васпитачи: Марина Тодоровић, Гордана Литварски
„Сунце“, васпитачи: Љиљана Павловић, Зорица Мазалица
„Панда“, васпитачи: Снежана Тот Дражић,  Владана Глушац
„Колибри“, васпитачи: Јелена Вукас, Дубравка Мраковић
„Веверица“, васпитачи: Марина Кнежевић, Славица Кобиљски
„Златне греде“, васпитач Јелена Дабић

Васпитачима и стручним сарадницима уручене су Захвалнице  Галерије Матице српске
                                
Од 2006 ПУ „Радосно детинјство“ Нови Сад и Галерија Матица српса развили су партнерство које је резултирало низом естетско-едукативних програма за децу у којима је током овог периода учествовало преко 40 хиљада деце.
Овогодишњи програм „Моја уметничка авантура“ на набољи начин обједињује све до сада реализоване програме почев од првог: „Мој портрет за музеј“, „Лепотице и јунаци“, „Слике и звуци“......  „Личности и догађаји“ и „Одрастање уз уметност“. Учествујући у овим програмима, деца из наше Установе су уз помоћ кустоса и васпитача упознала културно наслеђе и уметничка дела Галерије Матице српске.

Посебно смо захвални управи Галерије Матице српске, управници Тијани Палковљевић Бугарски и кустосима Снежани Мишић, Јелени Огњановић, Мирослави Жарков и Ивани Растовић што су осим деце међу првима, едуковали и васпитаче и стр. сараднике како би се самостално укључили и реализовали нове програме за децу предшколског узраста у сарадњи са музејима и галеријама у Новом Саду.

За нас је и веома значајно и то што су  васпитачи и кустоси у баспитно образоване активности и реализацију прорама укључили  и родитеље који су заједно са децом у оквиру обележавања 8 марта и манифестације Ноћи Музеја посетили ГМС.

Као резултат едукативних програма организоване су Годишње изложбе са програмским темама и садржајима који су нам такође важни у васпитно образованом раду и перманентном стручном усавршавању васпитача и стручних сарадника.

Важно је истаћи да смо 2016 године успешно реализовали нашу сарадњу ретроспективном изложбом и публикацијом приказа програма и дечијих радова као резултат дестогодишњих активности од 2006 до 2016. године.

Сарадња са Галеријом Матице српске драгоцена нам је за будућност, како за перманентно унапређивање васпитно образованог рада тако и за реализацију програма и стратегије културног образовања и васпитања деце предшколског узраста у оквиру пројекта Нови Сад 2021- Европска престоница културе.

Захваљујемо се учесницима програма и честитамо деци и васпитачима.

Тим стручних сарадника за ликовно
ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад
Драган Јајић

1234567891011

 

Едукативни програм за децу

МОЈА УМЕТНИЧКА АВАНТУРА. Откривамо Европу кроз уметничка дела

октобар 2018. – мај 2020. године

Eдукативни програм Галерије Матице српске Моја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела, намењен деци од 5 до 11 година, траје од октобра 2018. до маја 2020. године. Осмишљен је с идејом да у 2018. години, као години Европског културног наслеђа, деци представимо културно наслеђе Италије, Француске, Немачке, Мађарске, Аустрије и других европских земаља. Истражујући приче о путовањима српских уметника и посматрајући одабрана уметничка дела, малишани ће се на занимљив и креативан начин упознати са земљама и градовима Европе и њиховим културним наслеђем. Деца из вртића Предшколске установе „Радосно детињство“ организовано посећују Галерију и са музејским едукаторима откривају дела српских уметника који су путовали по Европи, и своје импресије с путовања бележе сликом и цртежом. Свако дете након посете Галерији добија на поклон дечју публикацију Моја уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела, чије су ауторке Мирослава Жарков и Ивана Растовић. Као резултат реализованог програма 2019. и 2020. године биће приређене изложбе дечјих радова у Галерији Матице српске.
Програм се реализује у сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство”, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за културу Града Новог Сада.

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава