Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Сарадња у локалној средини

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 438, Факс: +381 21 527 547

 

 

Еколошко естетски програм за децу

Еколошко-естетски програм за децу "Остави небо за птицу"

Дечија недеља 05. – 09. 10. 2015.

"Подршка породици најбоља подршка деци"

Еколошко- естетски програм за децу   „Остави небо за птицу“

сарадња:

Покрајински завод за заштиту природе,

Ликовна радионица и вртићи ПУ „Радосно детињство“, Нови Сад

       У оквиру Дечије недеље 2015 . год. под слоганом Подршка породици, најбоља подршка деци реализован је еколошко-естетски програм за децу, „Остави небо за птицу “ у сарадњи Покрајинског завода за заштиту природе, вртића и Ликовне радионице ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад, са циљем да свој деци и нјиховим породицама дамо подршку и прилику да искуствено упознају значајна места у свом окружењу, активно учествујући и креирајући културне догађаје и манифестације у граду. На тај начин желимо да деца уз родитеље, васпитаче и кустосе, сигурнија у себе, развијају своје способности , проналезећи место и улогу у средини у којој живе.

         Повод еколошко-естетског програма за децу „Остави небо за птицу “ је веома запажен и награђиван филм „Мој пријатељ Штиглић“ Оливера Фојкара и Душана Чекића. Ауторе филма инспирисао је истинити догађај познат као афера „ Смрт птица Балкана“. Крајем 2001 године у Италији је пресечен шверц убијених заштичених птица са Балканског полострва и делова Панонске низије. Само у једном товару, заплењено је 120 702 замрзнуте птице а мећу њима су доминирале ситне птице певачице и ретке законом заштићене птице. Све те птице биле су намењене гостима луксузних ресторана у Италији, где се илегално нуде по веома високим ценама.

Филм Оливера Фојкара прича је о дечаку и птици, предивној природи, осећањима среће и туге који се наизменично преплићу и вечној и епској борби доброг и лошег. У хармоничном суживоту са природом, као у бајци, на дедином салашу идилично живи дечак који заједно са нама-гледаоцима дели исконску љубав према птицама, природи и животу. Укључујући и могућност трагичног као последица недопустивог и неодговорног односа појединаца према животињама и природи аутор нас не оставља равнодушне. Свака слика и кадар праћен предивном музиком и причом аутора подстиче и гради наша осеђања, буди нашу свест и савест о лепом и добром, усмеравајући нас на праву страну. Показало се да су деца најбоља публика овог филма јер су реаговала на прави начин препознавши суптилна осећања човека према природи, птицама и слободи стављајучи у приви план добра човекова дела. Своје утиске из музеја и пројекционе сале као и разговара са аутором филма Оливером Фојкаром деца су пренела на ликовне радове у техникама Монотипије, гратажа, отрискивања и кобинованим сликарским техникама

Са разлогом филм „Мој пријатењ Штиглић“ је добио бројна признања код нас и у свету, видело га је преко 10.000 деце само у Грчкој, а у Јапану добио је награду за Најбољи филм о природи за едукацију деце. У нашој установи филм је од 2007 год. едукативан подстицај за еколоке активности и дечије ликовне радове а видело га је неколико хиљада деце.

       Од понедељка 05.10. до петка 09.10. реализоване су активности за децу из 10 вртића и њихове родитеље у Покрајинском заводу за заштиту природе и у атељеу Ликовне радионице. Са Бојаном Мајкић кустосом музеја деца су обишла сталну поставку и изложбу фотографија Птице Сејшала упознавши се са музејском терминологијом, значају и улози Музеја природе у очувању и бризи за животиње, околину, природу и човека. У пројекционој сали деца су погледала еколошки филм „Мој пријатељ Штиглић“ а потом разговорала са аутором Оливером Фојкаром. Испред експоната и у атељеу Ликовне радионице деца су ликовним језиком изказала своје утиске и пренела поруке о лепоти природе, птицама, и добрим људима. У петак 05. 10. у 11.30 час. свечано је отворена изложба предивних и увек свежих, пуних радости и живота, дечијих ликовних радова која ће трајати до 20. 10. 2015. год.

       Програм „Остави небо за птицу“ пружио је могућност да деца упознају културно наслеђе и природна добра своје околине али и различитости међу људима, развијајући вештину социјалних односа, уважавања и подстицања позитивних особина сваке личности.

Стручни сарадник за ликовно васпитање

Драган Јајић

Учесници програма су деца припремних група и њихови васпитачи из вртића: "Колибри", "Веверица", "Златна рибица", "Гуливер", "Радосница", "Различак", "Пчелица", "Змај", "Лептирић", "Весели патуљци" и стручни сарадници за ликовно: Бојан Станков, Душан Басара, Викторија Чикош, Јелена Тишма и Драган Јајић.

 

aktivnosti u Likovnoj radionicilikovne aktivnosti u muzejumonotipija likovna radionica vrtić Kolibriotvaranje izložbeprojekcija filma Moj prijatelj Štiglić

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава