Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Сарадња у локалној средини

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 439;  +381 21 527 547

 

 

Сарадња са Галеријом Матице српске


Нови едукативни програм за децу
УМЕТНИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ
Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске
октобар 2016 – мај 2017. године


Потписивање Споразума о сарадњи
Предшколска установа „Радосно детињство“ Нови Сад
Галерија Матице српске

19. 10. 2016. год.

Вртић „Звончица“ Саве Ковачевића 14, Нови Сад
Радна соба најстарије васпитно-образоване групе; васпитачи Љиљана Новаковић и Јована Јовановић

Реализоване активности:
-    11.20 час / Угледни час
Реализација програма за децу / кустоси Јелена Огњановић и Мирослава Жарков

-    12.00 час / Потписивање Споразума о сарадњи
Тијана  Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске
Мирјана Ђурђев, директорка ПУ „Радосно детињство“

-    12.30 час / Стручно усавршавање за васпитаче / кустоси и стр. сар. за ликовно васпитање ПУ
Презентација програма
Презентације Дечије публикације  Уметнички времеплов
Мотивације, теме и идеје / Ликовне активности у Ликовној радионици и вртићима


1 Medium2 Medium3 Medium4 Medium5 Medium6 Medium7 Medium8 Medium9 Medium


Нови едукативни програм за децу
УМЕТНИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ
Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске
октобар 2016 – мај 2017. године

Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске је едукативни програм намењен деци предшколског и раног основношколског узраста, од 5 до 11 година. Осмишљен је са идејом да најмлађи посетиоци уз помоћ уметничких дела из сталне поставке Галерије Матице српске на занимљив начин сазнају о значајним догађајима, историјским личностима и њиховим врлинама. На овај начин желимо да, кроз игру и занимљиву шетњу галеријом од слике до слике, објаснимо деци шта је историја, како се рачуна време, ко су знамените личности, које су то људске особине због којих су ове личности биле учесници значајних догађаја у нашој историји и култури. Такође, намера нам је да, подстичући радозналост и креативност најмлађој публици укажемо на значај музејских установа и културне баштине.
Деца ће имати прилике да сазнају шта је то Галерија Матице српске и због чега су нам битна дела која се у њој чувају. Посматрајући одабрана уметничка дела деца ће са кустосима разговарати о приказаним личностима и догађајима. Уз помоћ маште запловиће „временском машином” и отпутовати у прошлост где ће срести важне хероје и хероине наше историје. Сазнаће које су особине красиле јунаке, краљеве, даме, сликаре и сликарке, песнике, али и „обичне” људе. Идеја је да се уз одговарајуће усмеравање дечје пажње на одређене људске врлине дође до сазнања о узорима и моделима понашања. Такође, кроз игру улога деца ће „откривати” свој карактер у одређеним друштвеним ситуацијама.
***
Едукативни програм ће бити добра основа за ликовни рад у вртићима и Ликовној радионици. Кроз широку лепезу мотивација, ликовних тема и идеја, од композиција уметничких дела, приказа личности и догађаја значајних за децу у којима су и сами учествовали, до могућности да у машти замене улоге и постану неко други. На овај начин деца ће кроз ликовни рад дати слику о себи и самим тим и слику света у коме живе.

***  
Због постојећих радова фасаде Галерије Матице српске  у периоду октобар 2016 – март 2017 год. Програм че се одвијати у вртићима ПУ «Радосно детињство» по утврђеном распореду. Кустоси Галерије реализоваће програм уз помоћ одабраних репродукција  и дидактичког материјала које ће донети у вртиће.
***
Едукативни програм Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске одвијаће се у периоду октобар 2016. – мај 2017 године.
У оквиру «Ноћи музеја» и Манифестације «10 дана од 10 до 10» приредићемо у ГМС изложбу дечијих радова мотивисана овим Програмом.
У Програму ће учествовати 40 васпитно-образованих група и око 1200 деце.

Дечја публикација

Са жељом да деци пружимо могућност да даље разијају интересовања за уметност, едукативни програм је употпуњен дечјом публикацијом Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске. Листајући књижицу деца ће се кроз једанаест уметничких дела из колекције Галерије Матице српске упознати са историјским личностима које ће их повести на занимљиво путовање кроз време. Такође, свако уметничко дело ће им помоћи да разумеју неку племениту особину као и да је пронађу у себи и у другима. Будући да је публикација богата дечјим цртежима и исказима, деца ће моћи да виде и како су ове особине доживљене из визуре њихових вршњака.
Аутори Дечје публикације: Јелена Огњановић и Мирослава Жарков, кустоскиње Галерије Матице српске и Драган Јајић, ликовни педагог ПУ „Радосно детињство”.

***
Програм је осмишљен у сарадњи Галерије Матице српске, Предшколске установе „Радосно детињство” и Одсека за педагогију Филозофског факултета у Новом Саду, а реализован под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за културу Града Новог Сада.
Аутори концепта Програма:  Драган Jајић и Мср Снежана Мишић

Галерија Матице српске основана је 1847. године у Пешти у окриљу Матице српске, најстаријег културног, књижевног и научног друштва код Срба. Данас је Галерија Матице српске, са колекцијом уметничких дела насталим у периоду од XVI до XXI века, један од најбогатијих музеја у Србији

Дан Галерије Матице српске – 169 годишљица оснивања 28 октобар у 17,00 сати
Предшколска установа „Радосно детињство” прима захвалницу Галерије Матице српске као Инстутуционални пријатељ.

РЕТРОСПЕКТИВА ЕДУКАТИВНИХ ПРОГРАМА
2006 год. – 2016/7 год.

У сарадњи са Галеријом Матице српске ове и следеће године осим естетско-едукативног програма Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске, Предшколска установа „Радосно детињство“ реализоваће и Ретроспективу едукативних програма реализованих од 2006 до 2016/7 год. У Програмима „Мој портрет за музеј“, „Лепотице и јунаци“, „Био једном један сликар“,  „Слике и звуци“, „Осети уметност“ .... до сада је учествовало преко 400 в-о група и око 12000 деце наше Установе. Кроз програм акредитованих семинара и стручног усавршавања прошло је 1000 васпитача а програме, активности и изложбе пратило је на десетине хиљада родитеља и пријатеља Установе.
 
Едукативни  програми које реализујемо са културним институцијама града Новог Сада уврштени су у програм активности Нови Сад 2021 Европска престоница културе као културне активности за најмлађе од великог значаја за реализацију стратегије дугорочног и перманентног културног образовања и васпитања деце предшколског узраста.

Ликовни педагог, Драган Јајић

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава