Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

Стари сајт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Сарадња у локалној средини

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 439;  +381 21 527 547

 

 

Изложба "Одрастање уз уметност"

У четвртак, 19. Јануара 2017. године у 18.00 сати у дворцу Еђшег свечано је отворена ретроспективна изложба дечијих ликовни радова „Одрастање уз уметност“ коју Галерија Матице српске и Предшколска установа „Радосно детињство“ организују поводом малог јубилеја – десет година сарадње на едукативним програмима за децу.


На отварању изложбе говорили су, Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије матице српске, Јелена Огњановић, кустос галерије и Драган Јајић, ликвни педагог Предшколске установе  „Радосно детињство“ а потом је наступио дечији хор „Калимеро“ под вођством Браниславе Тодосијевић у пратњи Милана Станића, флаута и Предрага Ђурића, гитара.
Након отварања, организована је креативна радионица „Очи отвори, слику створи“ на којој су деца имала прилику да посматрајући изложене дечије радове откривају занимљиве детаље и корсте их за свој ликовни рад.

Током десет година у осам едукативних програма, преко 30.000 предшколаца упознало се са културним наслеђем и уметничким делима Галерије Матице српске која су била инспирација за дечије ликовно стваралаштво.
За ову прилику из колекције Ликовне радионице изложили смо дечије радове реализоване у протеклих 10 година, хронолошки и тематски у жељи да на најбољи начим презентујемо целовитост едукативних програма а у исто време и укажемо на појединачне карактеристике сваког од њих, мотивационе садржаје, теме, идеје и ликовне технике.
Изложбу прати концепт и опис програма са музејског и ликовно педагошког аспекта, као и видео приказ дружења деце у галерији и ликовних активности у вртићима. У Публикацији Одрастање уз уметност дат је приказ и анализа свих реализованих едукативних програма, искуствима и заниљивостима свих учесника: кустоса, ликовних педагога, васпитача и деце , као и репродукцијама уметнички дела и дечијих радова.
Изложба дечијих радова и пратећа публикација указују на значај сарадње установа културе са образовним установама у васпитању наших најмлађих суграђана како би одрасли уз уметност и културу. На овај начин постиче се развој културних садржаја за децу са циљем да 2021. године Нови Сад буде што успешнија и боља Европска престоница културе.
Изложба и пратећа публикација су реализоване захваљујући финансиској подршци Града Новог Сада и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложба траје до 3 фебруара.
Дворац Еђшег ће током изложбе од понедељка до петка бити отворен за посетиоце од 10 до 18, а суботом од 10 до 14 часова.
Током трајања изложбе у простору дворца Еђшег биће организован актуелни едукативни програм за васпитаче и децу Уметнички времеплов. Личности и догађаји на уметничким делима Галерије Матице српске на којем ће малишани моћи да се упознају са значајним херојима и хероинама наше прошлости путем репродукција уметничких дела Галерије Матице српске. Кроз програм их воде кустоси Галерије Матице српске Ксенија Плећаш и Мирослава Жарков и стручни сарадници за ликовно ПУ „Радосно детињство“ Јелена Тишма, Викториа Чикош, Душан Басара, Бојан Станков и Драган Јајић. 
Заинтересовани васпитачи могу се јавити стручним сарадницима за ликовно васпитање
Драган Јајић
 стручи сарадник за ликовно васпитање
тел.  063 560 659

IMG 6353 MediumIMG 6355 MediumIMG 6358 MediumIMG 6368 MediumIMG 6369 MediumIMG 6397 MediumIMG 6407 MediumIMG 6410 MediumIMG 6415 MediumIMG 6418 Medium

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава