Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Сарадња у локалној средини

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 438, Факс: +381 21 527 547

 

 

Отворена изложба Како знам и умем-Сава Шумановић

Отворена изложба
КАКО ЗНАМ И УМЕМ – САВА ШУМАНОВИЋ (1896–1942)
Едукативни програм за децу


У Спомен-збирци Павла Бељанског у суботу, 18. фебруара у 11 часова отворена је завршна изложба дечјих радова под називом Како знам и умем – Сава Шумановић (1896–1942). Радови су настали као резултат истоименог програма организованог поводом обележавања 120 година од рођења познатог уметника Саве Шумановића. Овим пројектом настављена је и дугогодишња сарадња музеја и Предшколске установе Радосно детињство Нови Сад.
    Специфичан стил који је сам уметник назвао – како знам и умем – био је мотив овогодишњег циклуса креативних радионица. На примеру девет Шумановићевих уметничких дела из колекције Павла Бељанског учесницима је захваљујући интерактивном приступу теми на занимљив начин указано на различите фазе у уметниковом опусу.
    Циклус је почео  ванмузејском радионицом Кустос у вртићу, покренутом још 2010. године и прилагођеном потребама старосних група од 4 до 7 година. Након дружења са кустосом и упознавања са темом уз помоћ слагалица и видео презентације, припремљена и заинтересована деца долазила су у музеј, обилазила сталну поставку и уз помоћ мапе сусретала се са делима о којима су претходно разговарала у вртићу. Кључни моменат био је опробати се у пракси – на лицу места забележити утиске и осећања  а, у потрази за сопственим стилом попут Саве Шумановића, наставити рад у вртићима и изразити се  сликарском техником на различитим подлогама и форматима. Као и претходних година завршна изложба приказује резултате ових истаживања, а публика може да погледа радове свих учесника, из 10 вртића:  Звончица:  Дејана Лучић,Ивана Даневић , Палчица: Невенка Чобановић,Олгица Брадаш ,  Гуливер: Вера Милетић,Бранислава Шторк , Дунавски цвет:  Терезија Лелик, Естер Ваштаг  , Различак Радмила Пекић, Јелена Милованов  , Пчелица:  Биљана Војновић,Олга Бојић  , Калимеро:  Сања Миљевић, Александра Бацковић  , Чуперак:  Невенка Танасић, Славица Зувић  , Детелина са 4 листа:  Славица Грегорин Нинков, Светлана Брзак, Весели патуљци : Кристина Милорадов, Нада Ступар, Бригита Фаин, Илонка Ребачек.
    Програм је реализован не само захваљујући сарадњи вишег кустоса Милице Орловић Чобанов из Спомен-збирке и ликовних педагога Предшколске установе Радосно детињство Нови Сад – Јелене Тишма, Драгана Јајића, Душана Басаре, Викторие Чикош и Бојана Станкова – него и захваљујући њиховој доброј комуникацији са васпитачима и децом.
    Током трајања изложбе (18. фебруар – 2. април 2017), поред едукације за васпитаче Предшколске установе, биће одржан и осмомартовски програм Мами на дар, у оквиру обележавања Међународног дана жена. Посете деце са мамама музеју, при чему деца преузимају улогу кустоса и водича кроз сталну поставку Спомен-збирке и поставку изложбе њихових радова, увек изазивају посебно интересовање код најмлађих.
Радно време Галерије: Среда-недеља 10:00-18:00
Четвртак 13:00-21:00
Понедељком и уторком затворено
Јелена Тишма
Стручни сарадник за ликовно

1 Medium2 Medium3 Medium4 Medium5 Medium6 Medium7 Medium8. Medium9 Medium10 Medium11 Medium12 Medium14 Medium15 Medium

 

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава