Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Стручна јединица

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 438, Факс: +381 21 527 547

 

 

Стручна посета ПУ "Моје детињство" у Чачку

У оквиру реализације акције: „Зашто свако дете жели у вртић Биберче“ реализована је стручна посета ПУ „Моје детињство“ у Чачку.

Стручна посета је реализована 28.03.2016.г. У стручној посети је учествовало 8 васпитача ( С.Бошњак, З.Трнинић, Г.Секулић, А.Срдановић, С.Јовић Јовановић, Н.Комарчевић, М.Марић, М.Вигњевић), стручни сарадник педагог Љ.Поповић, руководилац педагошке јединице - педагог С.Ђумић и директор ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад М.Ђурђев.  Организатор и вођа ове стручне посете је била стручни сарадник педагог Љубица Поповић.
        Циљ стручне посете је био упознавање са примером добре праксе организовања и реализовања посебних и специјализованих програма.
    Стручна посета је започета у вртићу „Мали капетан“ ПУ „Моје детињство“ у Чачку. Дочекали су нас директорка установе С.С., психолог Т.Р. и логопед Ј. П. Презентована нам је лична карта установе и њене специфичности и кратко смо разменили искуства у организацији рада наше две установе. Посета је планирана у два дела: I део - Посета васпитним групама у Заблаћу, и II део – Презентација искустава из рада на развијању посебних и специјализованих програма.
I део: Након добродошлице уследила је посета васпитним групама у селу Заблаће, које реализују посебне програме, и које су у пројекту „Вртићи без граница 2“. Приликом посете стекли смо увид у организацију средине за учење, документовање у посебним програмима, испратили смо активности у којима учествују деца и упознали се са радом група на терену. Били смо веома изненађени животношћу простора у којем деца бораве, активним учешћем деце у креирању и опремању средине за учење,  средствима и материјалима које деца користе ( чекић, ексер, виљушка, нож...), али смо убрзо схватили да је то деци познато, свакодневно и сасвим безбедно за коришћење. Допало нам се заједничко учешће васпитача и деце у истраживању и решавању проблема, и начин коришћења ресурса ( библиотека, интернет...). Деца су била домаћински расположена и сама су нам приказала чиме се баве, и која су актуелна дешавања у групи ( нпр. израда позоришта сенки, инкубатора). Били смо у прилици да разговарамо са васпитачима који реализују посебне програме и који су нас свесрдно упутили у начин рада, организацију простора, временски распоред, структуру групе ( 3-5,5 г.), начин уписа деце и норматив групе (15). Упутили су нас у начин сарадње са родитељима (свакодневно и активно укључивање родитеља), сарадњу са локалном самоуправом, као и са ресурсима које користе. Добили смо на увид комплетну документацију коју воде васпитачи: портфолио групе, дечји портфолио и документацију о сарадњи са родитељима. Били смо изненађени информацијом да не воде Књигу рада, али су нам образложили да је то посебан програм који се реализује уз менторску подршку и уз одобрење просветних саветника и просветних инспектора. Кратко су нас упознали са пројектним планирањем и пројектним учењем, које реализују по програму Калеидоскоп, за чију су примену посебно обучени. Свима нам се много допао овакав начин рада.
II део: У другом делу посете учествовали смо у стручним разменама на тему: Развијање посебних и специјализованих програма, између три предшколске установе: Нови Сад – Чачак – Владичин Хан, које су различите и по величини и броју васпитних група ( 663 - 65 -25),  као и срединама из којих долазе (северни, централни и јужни део Србије; велики град, средњи и општина), и свим њиховим специфичностима. Након међусобног упознавања и представљања учесника, уследила је презентација представника ПУ „Моје детињство“ из Чачка, директорке С.Симеуновић, која нам је представила своју установу, посебне и специјализоване програме који се у њој реализују, као и пројекат „Вртићи без граница 2“ у којем њихова установа учествује. Након тога нам је васпитачица С.Б. презентовала посебне програме и пројектно планирање који се реализују у вртићу у Заблаћу. Након тога је педагог Љ.Поповић из ПУ“Радосно детињство“ из Новог Сада представила акцију „Зашто свако дете жели у вртић Биберче“ и приказала промотивни филм. Последња презентација је била из ПУ из Владичиног Хана у којој су колегинице приказале активности из пројекта „Школица живота“ у којем њихова установа учествује.
    Након презентација уследила је дискусија, позитивни коментари, разгледање документације, позиви на проширење сарадње између установа и истицање значаја хоризонталног учења. Учесници стручне посете су попунили евалуационе листе које су припремиле колегинице из Чачка. Вратили смо се за Нови Сад богатији за једно лепо искуство и мноштво нових идеја и информација.
    Након повратка у Нови Сад учесници из ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад су попунили и евалуационе листе које је припремио пројектни тим. У евалуационим листама су излистане теме и предлози за организацију посебних и специјализованих програма, о чијем планирању и могућностима реализације смо започели договоре са просветном саветницом В.Р. У наредном периоду ћемо приступити креирању и осмишљавању предлога посебних и специјализованих програма ( музичке радионице, техничке радионице, спортић...) које ћемо припремити за септембар, тј. нову Радну годину. За креирање програма ћемо искористити и резултате анкете коју су нам попунили родитељи, учесници у акцији. Са просветном саветницом, директорком установе и представницима локалне самоуправе ћемо осмислити начине финансирања ових програма.
    Након повратка у ПУ „Радосно детињство“ у Новом Саду, педагог Љ.П. је израдила power point презентацију о стручној посети ПУ „Моје детињство“ у Чачку која је презентована на колегијуму установе, на тиму вртића Маслачак и на састанцима главних васпитача у неколико педагошких јединица. Договорено је и презентовање на Васпитно-образовном већу установе (заједно са приказом промотивног филма), као и на Васпитно-образовним већима педагошких јединица. Презентација је прихваћена са великим одушевљењем и интересовањем за детаљнијим упознавањем са оваквим начином рада.
     Одлазак у стручну посету је омогућен средствима добијеним за реализацију акције “Зашто свако дете жели у вртић Биберче“, коју је подржао ЦИП- Центар за интерактивну педагогију из Београда, а директор ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад М.Ђурђев је својим одласком подржала ову акцију и допринела развоју сарадње између ове две предшколске установе. Као поклон ПУ „Моје детињство“ у Чачку предали смо књигу „ПУ Радосно детињство-јуче, данас, сутра“, Р.Прентовића, ликовни рад деце на тему „Моје место Футог“, и најпознатији производ из Футога – футошки купус, донацију породице Ћулум из Футога.   
Стручни сарадник педагог, Љубица Поповић

Cacak 1 strucna poseta SmallCacak 2 strucna poseta SmallCacak 3 strucna poseta SmallCacak 4 strucna poseta Small

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава