Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

Стари сајт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Јанка Чмелика 87 - Петар Пан

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 439;  +381 21 527 547

 

 

ПОХВАЛА ВАСПИТАЧИМА "ПЕТАР ПАН"

Поштовани,

Како нам је некако пребрзо дошао и овогодишњи јун, уз осећај да се ближи крај вртићким данима наших предшколаца, осетили смо потребу да вам се обратимо. У нашој групи осећања су помешана. Радујемо се, наравно, што су нам деца зрела, спремна за школу, лепо васпитана и припремљена за нове изазове. Уз наду да ће нам будуће учитељице бити макар и 50% попут наших васпитачица (Александра Зорић Раичевић и Весна Милановић), што бисмо сматрали срећом (јер су у потпуности себе дале нашој деци, учествујући у њиховом одрастању и васпитању), ипак колективно тугујемо јер верујемо да је просто немогуће да сви добијемо тако дивне особе и тако квалитетне педагоге. Оне су заиста непоновљиве.

Од првог тренутка прилагођавања наишли смо на један изузетан однос, пријатељски и топао, а тако је остало до краја. Колико енергије су унеле да наша деца напредују а да при том, учећи много тога, буду срећна и насмејана, неизмерљиво је. У пројекту под називом „Дрво” научили су да га посаде заједно, да га чувају док расте, истраживали су, откривали и добијали идеје за рад. Не само да су научили да дрво има корен, стабло и лист, већ и називе десетине врста дрвета (препознајући их по листу), све кроз игру и уз велику радост. Посетили су Дворску башту у Ср. Карловцима, фабрику воде у Јаску (у организацији васпитачица), од лишћа и грана правили су мала уметничка дела. Та уметничка склоност била је упечатљива и препозната, па су у пројекту „Слика”, исказали многе своје таленте. Васпитачице су несебично њихове радове слале на конкурсе (на којима смо постигли одличне резултате). Замислите како реагују људи када им шестогодишња деца кажу да је Паја Јовановић насликао „Сеобу Срба” а Урош Предић „Надурену девојчицу”, да је Надежда Петровић, чију и улицу знају да пронађу, насликала „Пут за Ресник”, и бројне друге слике, које препознају и описују; или када причају о Ван Гогу и цртају његове сунцокрете, када маестрално насликају Светог Саву и добију прву награду за то. У пројекту „Књига” учествовали су у креирању прича у сликама, осмишљавала стихове за песме, правили књигу… То је тек мали део активности у које су деца била укључена свих ових година а има их још много, много, много… и неизмерно су вредне. У њих је уложен огроман труд и воља.

На тестирању за школу сва наша деца бриљирала су. Није ли мало необично да су сви оставили тако добар утисак – да много знају, да се дивно јаве кад уђу и изађу, да сарађују и поштују ауторитет, да се беспрекорно понашају? Није, када узмете у обзир да су им васпитачице биле Сашка и Весна. Уз њих добијате такву децу, без обзира на то из које породице долазе. На дечијим рођенданима увек смо имали сличне коментаре и похвале од запослених аниматора, а то је да нису видели тако компактну групу деце и родитеља, истичући како су фина, културна и сложна. На екскурзијама је било индентично, а обишли су Будимлију, Делиблатску пешчару, Зоо врт на Палићу, Бркин салаш и др. Све те екскурзије васпитачице су саме организовале на нашу велику радост и бескрајну захвалност. Слали смо децу као са најрођенијима без трунке сумње да ће им бити изузетно лепо и да су тамо потпуно безбедна.

Реалне и искрене, оне су у нашој деци виделе и несташлуке, које су на фин начин и добронамерно кориговале. Виделе су и доброту, коју су сачувале и неговале, као и таленте, које су подстицале. Сву децу су прихватале подједнако, све их подједнако воле и никада се ниједно дете није осетило мање важним или мање вредним. Оне су прави ауторитет нашој деци, јер свој посао раде с пуно ентузијазма, уносећи много добре енергије и љубави у све активности. Сваки проблем који је постојао решавали смо заједно (васпитачице и родитељи) и никада им није било тешко да нас саслушају, посаветују, помогну. Никада се наша деца нису осећала лоше са њима, никада се нису пожалила, а када би погрешила трудила су се да се понашају боље, схватајући њихове савете. Добронамерне савете памтиће и родитељи јер су нам заиста много значили. Разумели смо њихову помоћ и тако заједно створили велике мале добре људе.

Наша деца се друже, воле, блиска су, родитељи такође. Постали смо као једна велика породица. И то је заслуга наше драге Сашке, и наше драге Весне. Захваљујући њима богатији смо за стотине фотографија које су нам слале са излета и разних активности, богатији смо за нова дивна пријатељства јер су то подстицале. Васпитавале су их и училе са пуно љубави, а ту љубав сви су осетили и управо зато се трудили да дају свој максимум. На завршној приредби сва деца су сијала, окружена безусловном љубављу и међусобним уважавањем. Деца из овог вртића и ове групе излазе срећна, задовољна, образована, научена да је лепо поштовати и помагати старијима, да је друг веома важан и да му увек треба помоћи и чувати га, да је важно учити и знати, али и бити добра и поштена особа. И још много тога. Једина туга коју осећају је туга због растанка са васпитачицама и другарима. То колико су оне утицале на све нас, у најбољем могућем смислу, не може се исказати ни измерити. Тај утицај, верујемо, трајаће и даље, јер ћемо у дечијим речима, ставовима и понашању, у будућности, препознавати добар стил васпитања који су имали.

Не сматрамо да ви у „Радосном детињству” не знате какве сјајне колегинице имате. Наравно да знате јер нису само изузетни васпитачи већ и изузетне личности. Знате сигурно и то да су сва деца која су код њих била у групи, и која ће код њих бити убудуће, прави срећници. Сматрајући правим благословом што су баш оне биле васпитачи нашој деци и великом срећом што их имамо у својим животима, желели смо да вам пренесемо своје утиске као родитељи како би о њима остао неки писани траг.

Родитељи предшколске групе из вртића „Петар Пан” у Новом Саду

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава