Почетна

О Установи

Боравак у вртићима

Вртићи

Вртићи

Службе

Јавне набавке

Активности

Контакт

Стари сајт

ОБАВЕШТЕЊА ЗА РОДИТЕЉЕ

Служба Исхране

Павла Симића 9, 2100 Нови Сад, ел. пошта: predskolska.novisad@gmail.com

Телефон: +381 21 420 439;  +381 21 527 547

 

 

Служба Исхране

Битан предуслов за правилан раст, развој, очување и унапређење здравља, спречавање болести и подизање биолошког потенцијала, неопходан за обезбеђење континуираног процеса формирања здравог човека је правилна исхрана.
Стручно организовање и пружање правилне исхране представља значајан задатак и важан вид дечје заштите.
Да би се то обезбедило неопходна је примена одговарајућих норматива. Нормативи исхране деце у условима колективног смештаја у предшколским установама чине основ правилног планирања, организовања и контроле исхране.
Један од најзначајнијих чинилаца за правилан раст и развој, очување и унапређење здравља деце је правилна исхрана деце у предшколској Установи и представља адекватну замену за највећи део породичне исхране, а истовремено представља и коректор евентуалних неправилности пoродичне исхране.

Исхрана деце у Предшколској установи „Радосно детињство“ регулисана је:

    Законом о безбедности хране (“Сл. гласник РС“ бр. 41/09)
    Законом о општој безбедности производа (“Сл. гласник РС“ бр. 41/09)
    Правилником о нормативу друштвене исхране деце у установама за децу
    Рецептурама, количинама намирница и нормативом за исхрану деце у Предшколској установи “Радосно детињство“ Нови Сад,
    Уредбом о интегрисаној превентивно-здравственој заштити становништва од хроничних незаразних обољења (“Службени гласник РС“, бр. 32/96).
    “10“ златних правила Светске здравствене организације о хигијенским захтевима за руковање храном и предметима у радној средини, 1986.

Исхрана деце у Установи треба да буде:

    Добро уравнотежена
    Здрава исхрана
    Базирана на конзумирању разноврсне хране
    Са саржајем свих потребних хранљивим састојцима
    Да обезбеђује оптималан дневни унос енергије
    Да омогућава нормалан раст и развој деце

Карактеристике Норматива исхране деце у Установи

    Три оброка – доручак, преподневна ужина и ручак
    Правилан размак између оброка
    Правилно процентуално учешће масти, беланчевина и угљених хидрата
    Задовољавајућа енергетска вредност оброка

Правилна исхрана деце  је један од главних услова за очување здравља, спречавање болести, правилан телесни раст и душевни развој. Правилна исхрана је посебно важна у предшколском узрасту када дете интензивно расте и развија се.

Када се планира јеловник строго се поштују потребе дечијег организма у енергетским, градивним и заштитним материјама. Организација рада усмерена је на стварање најбољих услова рада и елеминисању могућих ризика приликом производње и дистрибуције хране.

Јеловник, количина хране по детету, рецептуре и асортиман јела је уједначен за све вртиће Новог Сада.

Kако би дечја исхрана била што разноврснија, неопходно је да у свакодневном јеловнику буду заступљене намирнице из свих седам група намирница и то:

    Житарице и производи од жита
    Месо, риба, јаја и њихови производи
    Млеко и млечни производи
    Масти и уља и производи на њиховој бази
    Поврће и производи од поврћа
    Воће и производи од воћа
    Шећер и шећерни концентрати

Исхрана деце у предшколској установи се реализује кроз три оброка и то: доручак, преподневна ужина и ручак. Оброци се сервирају у правилном временском размаку и то:

Доручак у интервалу од  08 часова до 09 часов
Ужина од  у интервалу 10,30 часова до 11,30 часова
Ручак од  у интервалу 13 часова до 14 часова

Доручак је веома важан оброк, јер обезбеђује енергију за психофизичку кондицију и расположење деце. Доручак чине намирнице које садрже доста скроба и других угљених хидрата као што су: хлеб, пециво, млеко, млечни производи, јаја, маслац и сл.
Преподневна ужина јe оброк који се састоји претежно сезонског воћа, кукурузне и овсене пахуљице,куваних ужина (сутлијаш, пудинг, гриз итд.),воћних или млечних напитака, итд.
Ручак је главни оброк у дневној исхрани, треба да буде разноврстан и састављен од различитих сланих јела: главног јела – свињско, јунеће, пилеће месо, риба, прилог варива итд. и салате.

Предложени јеловник одобрава Комисија за исхрану Установе. У раду Комисија за исхрану учествују: Доктор из ресора хигијене исхране Института за јавно Здравље Војводине, Педијатар Дома Здравља, Нови Сад, представник из градске Управе за здравство, Директор Установе, Нутрициониста – Дијететичар, Руководилац Службе Исхране, Сарадници у области припремања хране, Координатор Службе за превентивно здравствену заштиту, васпитачи и представници Службе за превентивно здравствену заштиту и Шефови кухиња.

Лабораторијску контролу,односно анализе узорака хране и брисева свакодневно врши Институт за јавно здравље Војводине према годишњем плану.

У Служби исхране се обављају послови израде јеловника и његова реализација уз  примену норматива исхране деце предшколског узраста у складу са одговарајућим Правилником.

У  Служби исхране се свакодневно припрема три оброка и то доручак, ужинa и ручак што обувата следеће активности: послове пријема (магацински послови), улазне и излазне контроле, грубе и фине обраде намирница, припремања и термичке обраде намирница, те подела готових оброка за вртиће.

У оквиру Службе исхране функционишу две физички одвојене кухиње и то:
Кухиња – 1 – Има пројектовани капацитет припреме 4.000 оброка дневно, али се у данашњим условима у њој припрема и до 8.000 оброка.
Кухиње – 2 – Има пројектовани капацитет припреме 2.500 оброка дневно, али се припрема и до 4.500 оброка.

Свакодневно се укупно припрема за доручак, ужину и ручак око 35.000 оброка дневно.
Јеловник се доноси на месечном нивоу за који се настоји да буде избалансиран по енергетским и хранљивим вредностима свих оброка, које закон прописује.

Политика безбедности хране

ishrana2

 

manifestacije

Манифестације

Учешће деце на разним манифестацијама

Опширније...

Пријава