Izaberite stranicu

Увек се постављало питање како доћи до теме и шта то интересује децу на млађем узрасту. Чега деца воле да се играју, шта истражују…? Како је пролазио месец септембар и наше упознацвање дошли смо на идеју да у собу унесемо велике картонске кутије. Шта те кутије могу да престављају деци и коју ће намену имати у нашој соби нисмо знали. Када смо донели кутије у соби је завладала радост и смех и започела је наша игра са кутијама. Први дан кутије су биле аутомобилуи, роботи, кућица али највише су биле бродови.

Полако смо упловили у наше пустоловине разним морима. Обавестили смо родитеље шта кутије престављају деци и позвали их да се прикључе у нашој игри и истраживању.Девојчица Л.Р.често је била инцијатор за путовање бродом до Мељина где се сунчала, купала, играла у песку и одлазила са својим родитељима на ручак у ресторан.

Окупили смо се и започели разговор од чега све може да се направи брод. Дечак А.К. рекао је да његов тата има чамац од дрвета и да може брзо да иде. Разговарали смо да ли чамци и бродови иду или плове по води. Прелиставајући разне часпописе и Енциклопедије сазнали смо да брод и чамац плове по води. УЕнциклопедијама смо видјели да постоје разни бродови (путнички, теретни,рибарски…). Поново смо се вратили на разговор од чега ми можемо да направимо брод. Разни предлози су били од(папира, кутије,дрвета…). На наш предлог да покушамо да направимо брод од једне полице деца су радо прихватила и почели смо са прављењем.

Родитељи су се одазвали нашем позиву и полако су доносили (шкољке, различите фотографије, бродова,кормила,сидро…). Промене које су се могле видети док смо започињали изградњу нашега брода биле су приметне. Море смо импровизовали од креп папира, простирке на којим су осликане шкољке, рибе, звезде… Због великога узбуђења деца су желела да имају обручеве за пливањеи мишиће што су родитељи и донели.

Када смо почели да правимо брод прво смо морали да проверимо да ли ћемо сви моћи стати у брод. Величина полице нам је одговарала и могли смо да наставимо са прављењем брода. Користили смо разне алате и материјале за израду брода. Дечак Д.П. се одушевио када је видео чекић и одвијач који смо користили при раду.

Док траје игра у броду који смо направили могле су се чути разне изјаве деце: како су скупљали шкољке, сунчали се на плажи, играли у песку.. Приче које смо заједно читали: Микијев бродић, Мала сирена, Прасићи морнари… остављале су утисак на децу. Једно јутро девојчице Л.Р. рекла је да им требају пецаљке као морнару Микију да пецају рибе. Заједно смо потражили у вртићу од чега би могли да направимо пецаљке. У остави вртића пронашли смо картонске ролне које су биле одличне за прављење пецаљки. Заједно смо почели да израђујемо пецаљке што је код деце изазвало велико узбуђење.приликом одласка кући дечак М.С. желео је да пецаљку понесе кући да пеца са мамом и татом рибе. Договорили смо се да следећи дан исприча као је било на пецању код куће. По доласку у вртић други дан мама нам је испричала да су све вече морали да пецају.Док се играмо са пецаљкама у броду могли смо чути да су упецали мале рибе као и страшне ајкуле.

Да наш брод може да плови када је ноћ од лампица смо направили светионик који је најављивао где је копно. Сваки дан започињала је нова авантура и пловидба бродом.

Док се одмарамо од пловидбе деца су волела да ходају боси по неравним површинама (простиркама за купатило) девојчица А.М. је то приметила сама се изула и почела да прелази преко те површине. У заједничком простору испред собе често смо се играли са животињским светом мора који се ту налази и дружили са другарима из групе Цветићи.

Док смо прелиставали и читали Енцликопедију сазнали смо да сваки брод треба да има капетана, морнарнаре који му помажу. Дечак А.К. волео је да глуми капетана , а другари да буду морнари. Договор је некада било лако постићи, а понекада на нашем броду је било више капетана него путника и морнара. Другари из групе Пчелице и Цветићи долазили су да се заједно играмо и пловимо нашим бродом. Пчелице су донеле своје бродове од папира да заједно пуштамо у нашем мору (кадицама).

Наш брод се полако усидравао у луку када су се у холу вртића појавиле јелке.Тада смо заједно са другарима из бгрупе ПЧЕЛИЦЕ прославили и затворили пројекат.А наша даља интересовања су нас одвела у правцу јелки.

Дa ли су деца била под утиском лета које је прошло и њиховога летовања то нисмо никада сазнале.Али зато су наше кутије постале наши бродови.

 

Млађа узрасна група

Васпитачи: Маријана Такач и Александра Бокан